Natbelysning

Briefingen er delt op i 3 underpunkter.
Vejret, notam, AIP og flyveplaner

 For at få fat i alle de nødvendige oplysninger  henvises til øvrige link hvor de fleste dog kræver, at man har en adgangskode. Disse er dog gratis, og jeg skal varmt anbefale, at man gør sig den ulejlighed.

Vejret

Her er først vejret på Ringsted flyveplads tryk her. Nu kan du også METAR fra Ringsted, du skal dog logge på. Under METAR skriver du blot EKRS.
Prøv Orbifly der giver et fremragende overblik tryk her. Der er METAR,TAF,NOTAM vejrkort med mere.  Bemærk forklaringen nederst på farverne som angiver vejret på den enkelte flyveplads. Endelig kan du få de aktuelle  de aktuelle værdier,  når du klikker med  musen på den ønskede flyveplads. Kan anvendes på Smartphones.

DMI har ændret hjemmeside. På Deres alm. hjemmeside kan du kun få Metar og Taf. Derfor skal du logge dig ind på www.flygmet.dk, hvor du får  login og password, lidt besværligt første gang. Du får overblikket ved at bruge Low Level Forecast. Her kan du se om de områder du vil flyve i er ok se på farverne. Alt er på engelsk så det må du vende dig til. Dernæst bemærk tidsskemaerne, således du kan se udviklingen. Du kan også se vejret for de enkelte regioner ved at føre musen henover dem. Du kan få vejrkort under chart products husk det rigtige tidspunkt. rutevejret kan du få ved at skrive RU + icao på den plads du skal til, som RUEDDC (Dresden) . Prøv selv at gå på opdagelse på siden for der er mange gode ting.  

Endelig kan du også få en ide om det aktuelle vejr ved hjælp af web kameraer sæt flueben i webkamera  så får du en ide om vejret og sigten tryk her. her er et link mere med flere kameraer tryk her
 

Notam

 1. Tryk først her og vælg det område du ønsker notam  på listen fra i højre side af kortet. Siden er lidt rodet, derfor kan du bruge  et af disse link i stedet.

 2. Du kan også bruge den den tyske DFS den tyske notam der dækker hele Europa. Kræver password. Personlig mener jeg den er den bedste. Her kan du også sende ATC-planer og få den retur i godkendt.

Skydelister
Tryk her for at se listerne. Bemærk det lille kort som viser. hvor der er aktive skyde områder. Disse oplysninger er altid up to date.

AIP

1.Naviair har AIP Danmark for offentlige flyvepladser

 1. Luftfartsverket har AIP Sverige for offentlige flyvepladser i Sverige

 2. National Air Traffic Services har AIP England.

 3. Endelig findes der også en  side, der giver oplysninger om flyvepladser i Tyskland. Men den er ikke offentlig godkendt. Der er også et andet tysk link tryk her det er dog lidt mere besværligt.

 4. Her er AIP France VFR  tryk på VAC Atlas derefter Aerodroms VAC, pladserne gemmer sig under bynavnene i skemaet.    

 5. Norge er også kommet med med AIP. På kortet trykker du på den flyveplads du skal bruge. Her er en hjemmeside med alle norske flyvepladser, samt en masse web kamerarer således man kan få et overblik på vejret tryk her 

 6. Da der efterhånden kommen så mange AIPér så vil jeg henvise til Eurocontrol hvor der er en oversigt. Opgiv ikke, jeg ved at kan være svært at finde rundt i AIPérne.

 7. Endelig findes alle nødvendige IFR kort for hele Europa hos EAD basis den er ikke nemt at bruge, men er besværet værd. Kræver password som er gratis så tryk her. Når du har password trykker du på enter,  tryk så på enter application. Derefter PAMS light, du skal fører musen henover ? øverst til højre. Så kommer der et panel op hvor du først vælger land i Authorety code, dernæst vælger du  i AIP type Chart og i Part vælges AD. Til sidst trykkes på load. Nu kommer lufthavnene op, og her vælges så den ønskede lufthavn. Det var det hele.
  Husk øvelse gør mester, så klø på.

 8. Endeligt er der færdige programmer, som Skydemon der kan købes hos DMU eller Rocket Route. Disse programmer kan også sende ATC planer med mere. Du kan få 30 dages gratis prøvetid.

ATC planer
Tryk først her vælg derefter flyveplan, som udfyldes og indsendes husk telefonnummer for Navair ringer tilbage. Normalt kommer der meget hurtigt svar, du er også velkommen til at bruge denne tjeneste i udlandet. Hvis du skal sende en IFR-ATCplan er det en god ide først, at få den  tjekket hos Eurocontrol. Efter du har trykket på linket, skal du finde i nederste højre hjørne IFPUV, og her skal du trykke på Structured Editor. Jeg vil anbefale at starte planlægningen her, for at undgå at lave spildt arbejde, ved  at skulle lave flyplanlægningen flere gange. Nu er Eurokontrol kommet med en bedre side hvor man får lidt hjælp, kan også bruges til VFR og du kan afsende de godkendte flyveplaner fra denne side.  Du skal oprette dig som bruger der er gratis. læs mere  Endelig kan du mod betaling af 10€, også få de nødvendige kort over de flyvepladser du flyver fra og til. Så Prøv denne side!

Øvrige link
Vejr link

 1. Prøv meteox som giver et overblik  over nedbør og vind  

 2. Luftfartsverket Sverige har også en god VFR prognose.  For at bruge denne facilitet, skal der dog installeres et program, så følg anvisningerne, og det er gratis.

 3. Endelig er der også det engelsk vejr Met Office som også er fremragende kræver lidt øvelse og password

 4. Jeg har fundet nogle gode prognosekort.  Meteoblue. Der går 6 døgn frem.  Det andet prognosekort er spansk der også går 6 dage frem. Tryk på S i den verdensdel du ønsker prognosen fra. 

 5. Der også er godt tysk vejrlink. Det har dog ikke noget med flyvevejret at gøre; men til det store overblink er det godt. Specielt kan tyske byer fremhæves, for der er mange der har webcam, hvor du kan se det aktuelle vejr.